Lite slår nystekte boller! Sukkerfrie rosinboller av spelt er de beste vi har bakt noen gang i følge barna. Oppskriften ble til en ettermiddag jeg bakte sammen med eldstemann. Vi hadde lyst på skikkelig luftige og saftige rosinboller.
Disse smaker helt fantastisk så hiv deg rundt og lag sukkerfrie rosinboller.
Jeg bruker spelt i bolledeigen, men du kan selvfølgelig bruke hvetemel om du tåler det greit. Jeg velger uansett økologisk mel så ofte jeg kan.
Som søtning har jeg brukt vaniljekesam og sukrin+. For å sikre at bollene hever godt har jeg også i litt honning. Det er helt umulig å kjenne at bollene er uten sukker – de smaker like søtt og godt som vanlige boller!
Selv om bollene er sukkerfrie betyr ikke det at man kan spise ubegrenset av dem. De inneholder mye karbohydrater og kalorier, men er likevel et bedre alternativ enn vanlige hveteboller. Uansett hvilke du velger er det lov med en bolle eller to en gang i blant – og disse er de beste vi har smakt noen gang!
Koke/steketid | 12-15 minutter |
Porsjoner |
boller
|
- 250 g rosiner
- 1 kg siktet spelt evt hvetemel
- 1 dl sukrin+
- 2 ts kardemomme
- 1 klype salt
- 1 pakke fersk gjær evt tørrgjør
- 1 egg
- 300 g vaniljekesam
- 1 ss honning
- 2 dl romtemperert melk
- 100 g romtemperert smør
- 1 egg til pensling
Ingredienser
|
|
- Start med rosinene. Ha rosinene i en skål og hell over kokende varmt vann til det dekker. La dem trekke 15-20 minutter og sil deretter av vannet
- Ha alle ingrediensene utenom smør, rosiner og egget som skal brukes til pensling i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Gjæren smuldrer du bare med hendene direkte i bakebollen. La maskinen gå på sakte fart i 5-10 minutter. Du skal nå ha en samlet og fin deig.
- Tilsett smøret i små terninger og elt videre på sakte fart til deigen slipper kantene, smøret er eltet inn og deigen er myk og smidig - beregn ca 10 minutter. Spelt liker ikke kraftig elting så pass på å ikke la maskinen gå for fort.
- Tilsett rosinene og la maskinen gå på sakte fart til de er jevnt fordelt i deigen. Pass på å ikke kjøre maskinen så lenge at rosinene moses.
- Dekk til bakebollen og la deigen heve i en times tid, gjerne lenger også.
- Ha deigen ut på bakebordet og del den i 20 biter som du ruller til boller. Sett bollene på bakepapirkledd stekebrett. Du får plass til alle bollene på et brett - sett dem litt tett så de hever sammen, da blir de ekstra gode!
- La bollene heve under klede til ca dobbel størrelse.
- Sett ovnen på 225 grader, over- og undervarme.
- Pensle bollene med sammenpisket egg og sett i varm ovn. Stek i 12-15 minutter. Avkjøl bollene på rist.
Sukkerfrie rosinboller egner seg veldig godt til å fryse. Da bør du fryse de ned så fort de er avkjølt. La de frosne bollene tine i romtemperatur. For ekstra gode boller varmer du dem ved 180 grader varmluft i noen minutter før servering.