Dette er seriøst de aller beste knekkebrød jeg har laget noen gang! De er skikkelig sprø, smaker fantastisk og er fulle av godsaker som gjør deg godt. Hvert knekkebrød inneholder mindre enn 1 gram karbohydrat så de er definitivt lavkarbovennlige. Valnøtter, frø og kjerner gir deg rikelig med sunt fett. Så disse er det bare å gå i gang med!
Som væske har jeg brukt farris bris, det gjør knekkebrødene ekstra sprø. Du kan selvfølgelig bruke vann, men jeg anbefaler farris. Du blander sammen alle ingrediensene på kvelden og steker herlige knekkebrød morgenen etter. Eller rør sammen på morgenen og kos deg med nystekte knekkebrød til kvelds. Grunnen til at jeg lar røren stå lenge før jeg steker den er for å bryte den den problematiske fytinsyren i nøtter og frø. Fytinsyre hindrer at vi får optimalt opptak av næringsstoffer som blant annet magnesium, kalsium, jern, kobber og sink. Bløtlegging bidrar til å gjøre knekkebrødene snille mot magen også. Du trenger ikke la dem stå så lenge som en hel natt, men de bør stå i minst 7-8 timer for å bryte ned fytinsyren.
For å lage knekkebrød trenger du:
3 dl valnøtter
2 dl gresskarkjerner
1 dl solsikkekjerner
1 1/2 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 dl chiafrø (kan byttes ut med mer linfrø)
2 ts salt
2 ss fiberhusk
5 dl farris bris naturell
2 ss eplecidereddik
Slik gjør du:
Ha valnøtter og gresskarkjerner i en bolle og kvern dem med stavmikser. Et tips er å legge et håndkle over bollen, det skvetter nemlig over hele kjøkkenet hvis ikke. Eventuelt kan du ha det i blender, men ikke kjør det så mye at det blir smør. Det gjør ingenting om det er litt biter igjen.
Ha resten av de tørre ingrediensene i bollen og rør det sammen. Ha i farris og eplecidereddik og bland godt. Dekk til bollen med lokk eller plast og la den stå i romtemperatur i minst 7-8 timer. La det gjerne stå over natten.
Sett ovnen på 160 grader varmluft og finn frem to stekebrett som du kler med bakepapir. Fordel knekkebrødmassen, som nå har blitt mer kompakt, jevnt over stekebrettene. Jeg pleier å bruke en fuktig slikkepott for å fordele det. Få det så jevnt i tykkelse som mulig for å unngå at noen knekkebrød blir myke.
Sett begge brettene samtidig i varm ovn og stek i 15 minutter. Rut så opp ved hjelp av en pizzaskjærer eller spiss kniv, for eksempel 16 knekkebrød på hvert brett. Stek videre i 15 minutter til.
Bytt så plass på brettene og stek videre i ca 30 minutter til. Åpne ovnsdøren noen ganger underveis for å slippe ut fuktighet.
Når knekkebrødene er ferdig stekt skrur du av varmen og lar brettene stå i ovnen med ovnsdøren på gløtt til de er kalde. Brekk dem i biter og oppbevar i tett boks (ikke plast).
Nyt med ditt favorittpålegg!
Plommechutney med lite sukker - StabilMat
[…] er magisk godt tilbehør til ost og kjeks eller på knekkebrød sammen med litt godt smør. Prøv den også til kylling eller kjøtt, denne chutneyen er så […]
Mine beste matpakketips - StabilMat
[…] legg aller helst pålegget for seg selv slik at ikke knekkebrødene blir myke til lunsj. Prøv denne oppskriften, dette er de beste knekkebrødene jeg […]
Fredrik
Dette er de beste knekkebrødene jeg vet om.
Hege Cecilie
Tusen takk Fredrik 🙂 Jeg er helt enig, dette er verdens beste knekkebrød! Flaks at du er så flink til å lage de 🙂
Klem fra mamma
Anita Nilssen
Glemte av knekkebrøddeigen 20 timer, må jeg kaste deigen?
Hege Cecilie
Hei Anita! Sannsynligvis går det helt fint 🙂 Det kan nok bli litt ekstra utfordrende å fordele den ut på stekebrettet, men bruk litt ekstra våt slikkepott eller sleiv så bør det gå greit. Lykke til 🙂
Hilsen Hege