Da jeg ble intervjuet av Jærradioen for en tid tilbake fikk jeg spørsmål om hva jeg likte aller best å spise. Svaret mitt var saltbakte rødbeter! Det smaker nemlig helt himmelsk. Ferske rødbeter kan brukes til så mangt; revet rå rødbete i salat smaker knallgodt, og den kan ovnsbakes eller kokes. Jeg tilsetter ofte rødbeter i smoothie og juice. Fargen er jo helt fantastisk! Rødbeter er proppfulle av antioksidanter som beskytter oss mot celleskader. Rødbeten inneholder mye av B-vitaminet folat og bidrar med mineraler som fosfor, kalsium og jern. Den er altså en skikkelig superfoood som vi bør inkludere i kostholdet i både rå og tilberedt form.
Når vi saltbaker rødbeten kommer smaken virkelig til sin rett. Den blir skikkelig saftig og mør, nam! Saltbakte rødbeter passer bra til både kjøtt og fisk. Har du rester kan du ha dem kalde i salat eller sammen med leverpostei på brødskiven. De smaker nemlig nydelig både varme og kalde. Så lag gjerne litt mye når du først er i gang!
For å lage saltbakte rødbeter trenger du:
Hele ferske rødbeter
Grovt salt av god kvalitet, jeg brukte himalayasalt
Olivenolje
Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme.
Vask og tørk rødbetene. Gni dem inn med litt olivenolje. Dekk bunnen av en ildfast form med salt. Skjær bort bunnen av rødbetene og legg dem i saltet med snittflaten ned. Strø litt salt over rødbetene også. Sett dem i varm ovn til de er møre, det tar 1 til 1 1/2 time. Sjekk med en kniv at de er helt møre. La dem avkjøle litt før du fjerner skallet. Ringle gjerne over noen dråper god olivenolje og strø på godt grovt salt ved servering.
Sunne saftige proteinrundstykker - klar på 30 minutter - StabilMat
[…] Mannen hadde stekt egg og barna brunost på. Neste gang vil jeg prøve med leverpostei og rester av saltbakte rødbeter, […]