Lasagne er mat som de aller fleste liker. Når du lager lasagne selv har du full kontroll på hva du putter i og både smaken og næringsinnholdet blir bedre enn om du velger hel- eller halvfabrikata. Her har jeg byttet ut den klassiske ostesausen med en variant laget av cottage cheese, egg og parmesan. Det ble virkelig suksess! Jeg har brukt cottage cheese i lasagne tidligere, men har ikke fått til følelsen av skikkelig ostesaus. Det fikk jeg nå!
Jeg laget denne lasagnen av kalvekjøttdeig som vi har kjøpt direkte fra en lokal økologisk gård. Å støtte opp om lokale bønder føles bra og det er fint å vite hvor maten vi spiser kommer fra. Både vanlig kjøttdeig og karbonadedeig kan selvfølgelig brukes. Deler av kjøttdeigen kan gjerne byttes ut med bønner eller linser om du ønsker det. For en sprekere smak kan du tilsette hakket chili.
Lasagne smaker enda bedre dagen etter at den er laget. Det er derfor ingen problem å lage den klar dagen før du skal servere den. Dette er en stor oppskrift som rekker for en familie i to dager. Vi hadde til og med litt rester igjen etter dag to.
Finn frem til kjøttsaus:
600-800 g kjøttdeig
1 stor løk
3 fedd hvitløk
2 store gulrøtter
6 ss tomatpure
1 stor boks hakkede tomater (500 g)
1 ts salt
0,5 ts pepper
1 ts basilikum
1 ts oregano
2 ss kokosblomstsukker eller annen søtning
1 dl kraft, buljong eller vann
Smør til steking
Til ostesaus trenger du:
2 små bokser cottage cheese (500 g til sammen)
30 g revet parmesan
2 egg
salt
pepper
Andre ingredienser:
6-8 lasagneplater
100-150 g revet ost
Slik gjør du:
Riv gulrøttene. Hakk løk og hvitløk. Stek dette i smør til løken er myk og blank. Jeg tok så dette av pannen og moste det lett sammen med halvparten av de hakkede tomatene med stavmikser. Dette er ikke nødvendig, men gjør lasagnen mer barnevennlig dersom du som meg har barn som ikke er glade i løkbiter.
Stek kjøttdeigen og tilsett krydder, kokosblomstsukker, tomatpure og hakkede tomater. Tilsett kraft eller annen ønsket væske og la kjøttsausen småkoke mens du gjør klart resten. Den blir bare bedre jo lenger den står så la den gjerne putre i flere timer om du har tid til det.
Sett ovnen på 180 grader.
Lag så ostesausen. Ha cottage cheese i en bolle. Mos den lett med stavmikser. Pisk eggene med en gaffel og tilsett dem til cottage cheesen sammen med revet parmesan, salt og pepper.
Legg kjøttsaus, pastaplater og ostesaus lagvis i en ildfast form, min form var ca 20 x 30 cm. Jeg liker best å både starte og avslutte med kjøttsaus. Ha gjerne litt revet ost over lagene med cottage cheese. Ha revet ost på toppen, både mozarella og vanlig norvegia fungerer fint til det. Du kan gjerne bruke litt revet parmesan sammen med osten på toppen, det gir ekstra god smak.
Sett i varm ovn og stek i ca 30 minutter. La lasagnen hvile i formen i 15 minutter før servering.
Server med en frisk salat.
Kine Holilokk
Mmmm..kjempegod lasagne for hele familien med viktige byggeklosser for kroppen. Bytta ut noe av kjøttet og erstattet med røde linser (brukte 2 bokser økologiske fra Go green ). Nam!
Hege Cecilie
Det høres veldig godt ut, Kine:-) Linser passer perfekt i denne lasagnen.