Har du lyst på nystekte rundstykker til frokost, men kjenner at det frister lite å stå opp grytidlig for å starte bakingen? Da er kaldhevede speltrundstykker med havre og chiafrø perfekte for deg!
Du lager deigen på kvelden, triller ut rundstykker med det samme og lar de stå i kjøleskapet til neste dag. Passer det ikke å steke rundstykkene på morgenen kan du la dem stå i kjøleskapet til du er hjemme fra jobb på ettermiddagen.
Havregryn og chiafrø gjør at kaldhevede speltrundstykker blir skikkelig saftige og gode. Hjemme hos oss er disse hele familiens favoritt. Supre til din og barnas matpakke eller som tilbehør til suppe eller salat. De holder seg fint i en dag eller to, men egner seg også fint til å fryse.
For å lage kaldhevede speltrundstykker trenger du:
400 g siktet spelt
200 g sammalt spelt
75 g små havregryn
2 ss chiafrø
1 ts salt
1/4 pakke fersk gjær (kan bruke 1/4 pose tørrgjær, men jeg liker aller best å bake med fersk gjær)
4 dl kaldt vann
2 ss honning
Slik gjør du:
Bland alt det tørre og smuldre gjæren i. Ha i vann og honning og elt til du har en smidig deig som slipper bakebollen, 5-10 minutter. Deigen skal være forholdsvis fast og lett å forme.
Del deigen i 12 emner og trill rundstykker som du setter på bakepapir. Jeg veier hvert rundstykke til ca 95 gram for å få dem like store. Dekk rundstykkene med plastfolie eller håndkle og sett i kjøleskapet. Jeg bruker en rektangulær kakeform med lokk når rundstykkene kaldheves. Sett gjerne rundstykkene litt tett på brettet slik at de hever litt sammen.
Neste morgen tar du rundstykkene ut fra kjøleskapet med en gang. La de stå i romtemperatur i 30-60 minutter, de kan også stå lenger om det passer slik. Har du det travelt lar du rundstykkene stå i romptemperatur mens ovnen blir varm, det fungerer fint.
Sett ovnen på 220 grader, over- og undervarme.
Pensle speltrundstykkene med sammenvispet egg og strø på litt havregryn og chiafrø.
Sett i varm ovn og stek i 12 – 15 minutter.
Surdeigsrundstykker med havregryn - StabilMat
[…] du ikke surdeig kan du prøve deg på noen av mine andre rundstykkefavoritter. For eksempel disse superenkle rundstykkene med chiafrø eller disse med frø og […]
Kjersti
Hele familien er enige om at dette er de beste rundstykkene vi har smakt! Kan jeg lage brød på samme måte, hvor lenge skal de steike da og på hvilken temperatur?
Hege Cecilie
Hei! Så kjekt at dere liker rundstykkene:-) Jeg har ikke laget brød av akkurat denne oppskriften, men det bør gå veldig fint. Da kan brødet kaldheve i brødformen, gjerne i en brødpose. Jeg ville ha satt ovnen på 250 grader og latt den bli varm. Skru ned temperaturen til 220 grader når brødet settes inn. Jeg er usikker på steketid, men går ut fra at et sted mellom 40 og 60 minutter er passe, litt avhengig av hvor kaldt brødet er når det settes inn. Kjernetemperaturen bør være 96-97 grader. Jeg måler alltid kjernetemperaturen når jeg steker brød.
Hilsen Hege Cecilie 🙂