Det er vill jubel i heimen når denne middagen serveres. Høstgryte med grytekjøtt er skikkelig middag slik vi fikk servert hos oldemoren min.
Jeg digger middag som kan lages i en gryte. Lukten som sprer seg i huset når denne står og putrer på komfyren er helt magisk. Mange ulike typer oksekjøtt passer i denne gryten. Her kan du bruke kjøttet som ikke er det møreste. Bogstek, høyrygg eller såkalt koke- og grytekjøtt passer perfekt. Den typen kjøtt har en del bindevev og sener, men vil forandre seg til det møreste herligste kjøttet i løpet av koketiden.
Jeg koker kraft selv, men gidder du ikke det kjøper du ferdig eller bruker buljong eller fond. Smaken blir helt super uansett.
Gryten tar litt tid å lage. Det er ikke denne middagen du serverer en tirsdags ettermiddag når du kommer sent hjem fra jobb og barna snart skal på fotballtrening… Lag den en dag du har god tid, høstgryte blir best om den får koke til både kjøttet og grønnsakene er skikkelig møre.
Bruk de grønnsakene du har liggende. Jeg varierer etter hva som finnes i kjøleskapet.
Sausen smaker helt fantastisk. Jeg tilsetter både creme fraiche og brunost for å få den skikkelig gode smaken. Denne oppskriften rekker til to dager hos oss. Når jeg varmer den opp på dag to tilsetter jeg litt ekstra kraft eller vann. Skulle det være litt knapt med rester kan du tilsette ekstra grønnsaker eller servere med godt brød til.
Porsjoner |
|
- 1 stor løk hakket
- 2 fedd hvitløk finhakket
- 0,5 purre i ringer
- 700-800 g grytekjøtt
- 8 dl oksekraft eller buljong
- 5 gulrøtter i staver
- 350 g kålrot i staver
- 150 g sellerirot i staver
- 8-10 store poteter, kokefaste delt i 4
- 0,5 blomkål i buketter
- en neve sukkererter i biter
- 0,5 boks creme fraiche
- 2 ss soyasaus
- 4 skiver brunost
- 2 ss maizena
- salt, pepper
- sukkerkulør valgfritt
Ingredienser
|
|
- Del grønnsakene som angitt. Skjær kjøttet i biter.
- Brun kjøttet i flere omganger i en panne med smør sammen med løk, hvitløk og purre. Det skal ikke være gjennomstekt, men ha en fin stekeskorpe. Ha kjøttet over i en gryte sammen med kraften og tilsett gjerne litt sukkerkulør for fin mørk farge.
- Kok opp og tilsett grønnsakene, vent med blomkål og sukkererter. La gryten koke under lokk til grønnsakene er skikkelig møre.
- Tilsett blomkål mot slutten av koketiden. Den er best om den har litt tyggemotstand.
- Rør inn creme fraiche, soyasaus og brunost. La det småkoke noen minutter.
- Rør maizena ut i litt vann og hell det forsiktig over i gryten mens du rører. Småkok i noen minutter til.
- Smak til med salt og pepper og ha i sukkerertene. De skal bare bli varme.
- Server gjerne gryten med flatbrød.
Bruk kjøtt som ikke er så mørt, som høyrygg, bogstek eller såkalt grytekjøtt.
Oppskriften er bare et forslag når det kommer til grønnsaker. Bruk det du har liggende.