Grove herlige havrebrød med masse smak og saftighet. Og det beste av alt, de krever lite jobbing. Havrebrød er en gjenganger og en stor favoritt hos oss, de lages om igjen og om igjen. Brødene holder seg saftige og ferske i dagesvis og er perfekte til matpakken.
Langtidsheving gjør brødene lettere fordøyelige, de blir altså snillere og mildere mot magen.
Karbohydratene vi finner i havre er av den langsomme typen som bremser blodsukkerstigningen litt. I tillegg er havre rikt på en spesiell type fiber kalt betaglukaner som kan bidra til å redusere kolesterolet og styrke immunforsvaret. Betaglukaner er mat for de gode bakteriene i tarmen vår. Nettopp disse bakteriene er enormt viktige for helsen, både når det gjelder den fysiske og psykiske helsen. Så spis din porsjon med havre hver dag og med god samvittighet. Havrebrød kommer du garantert til å kose deg med!
Ingredienser til grovt havrebrød (2 stk):
150 g lettkokte havregryn
150 g steel cut havregryn (kan byttes ut med helkorn havre eller mer havregryn)
5 dl kaldt vann
2 dl kefir
300 g siktet spelt
300 g sammalt spelt
1 ts salt
1 ss honning
3 ss olivenolje
et hjørne fersk gjær eller 1 ts tørrgjær
Slik gjør du:
Ha havregryn, vann og kefir i bakebollen og la det stå i 15 minutter. Tilsett så resten av ingrediensene og la kjøkkenmaskinen gå på lav fart. Det går fint å blande deigen for hånd også. Juster eventuelt med litt ekstra mel. Deigen skal være litt seig, men slippe bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve over natten eller minst 6 timer.
Kle to brødformer med bakepapir. Ha deigen på melet bakebord og jobb litt mel inn i deigen. Del deigen i to emner som du former til brød. Legg over i brødformene og dekk til med et håndkle. La brødene heve i 60-90 minutter. Om du vil kan du pensle lett med vann og strø over litt havregryn før du steker brødene.
Sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme. Stek brødene midt i ovnen i 30 minutter. Ta de så ut av brødformene og la de steke videre i 5-10 minutter til. Bank på undersiden av brødene, dersom de har en hul lyd er de ferdige.
Avkjøl havrebrød på rist. Brødene holder seg ferske i flere dager.
God appetitt!
Mariann Halvorsen
Laget havrebrødene for første gang i går. De ble fantastisk saftige og nydelige på smak Jeg brukte fibersirup i stedet for honning. Fungerte godt
Hege Cecilie
Så kjekt at du likte havrebrødene Mariann:-) Her står deigen til heving nå, gleder meg allerede til nystekt brød til kvelds!
Linn
Hei.
Sitter å ser på oppskriftene dine og finner mye godt.
Jeg lurer bare på om jeg kan bytte ut spelt mel og andre gluteninnholdige melsorter med bokhvetemel eller hirsemel?? Vi har et par stk med cøliaki i huset.
Mvh Linn
Hege Cecilie
Hei Linn! Så kjekt at du finner mye som ser godt ut på bloggen:-) Jeg har dessverre ikke så mye erfaring med å bake glutenfritt, ihvertfall ikke når det kommer til brødbaking… I pannekaker og vafler synes jeg en miks av bokhvetemel og havremel funker veldig bra så det kan du prøve. Jeg har forresten oppskrift på en helt magisk glutenfri sjokoladekake som jeg lover å dele på bloggen – jeg har bare planer om å prøve en liten justering som jeg tror vil, om mulig, gjøre den enda bedre!
Kathinka
Hei! Brødet ser nydelig ut; hva kan jeg bytte ut kefir med, ønsker å bake melkefritt (altså uten kumelk)
Hege Cecilie
Hei Kathinka! Du kan bake brødet med bare vann. Eventuelt kan du ha i litt melkefri yoghurt, kokosyoghurt for eksempel 🙂 Hilsen Hege Cecilie