Granolabar er superenkelt å lage, smaker vanvittig godt og gir deg påfyll av energi når det trengs. De er søtet med honning og tørkede tranebær og rosiner. Ha med noen biter i tursekken eller nyt dem som et lite mellommåltid eller dessert.
Dette er mektige biter og de er relativt kaloririke, men de bidrar med påfyll av nyttige og viktige byggeklosser så nyt granolabar med den aller beste samvittighet!
Jeg har brukt sun crisp i disse, følg lenken om du er interessert i å vite mer om disse små crunchy proteinkulene. De kan eventuelt byttes ut med mer havregryn eller valgfri nøtter eller frø. Sun crisp kjøper jeg på helsekost. Smelter du litt mørk sjokolade og blander med sun crisp får du enkelt sunnere crispo-sjokolade. Anbefales!
Det er brukt lynghonning i denne oppskriften. Den gir nokså kraftig honningsmak til granolabarene, noe jeg synes er veldig godt. Vil du ha en mildere honningsmak kan du bruke skogshonning eller akasiehonning for eksempel. Bare vær obs på at akasiehonning er litt mer flytende så det kan være at du trenger litt mer av de tørre ingrediensene.
Granolabarene kan gjerne toppes med litt smeltet mørk sjokolade om du ønsker.
For å lage granolabar trenger du:
100 g honning, jeg brukte som nevnt lynghonning
2 store ss peanøttsmør
1 ss kokosolje
50 g store havregryn
60 g mandler
30 g gresskarkjerner
15 g sun crisp
50 g tranebær/rosiner, jeg brukte en blanding av disse
en god klype salt
Slik gjør du:
Ha honning, peanøttsmør og kokosolje i en liten kjele. Varm forsiktig opp på lav varme til alt har smeltet og du har en seig masse. Det skal ikke koke, bare varmes forsiktig opp til det er lunkent. Sett til side mens du gjør klar resten.
Bland alt det tørre i en bolle. Hell over honningmassen og bland alt godt sammen. Kle en form med bakepapir (min er 16 x 22 cm). Jeg brukte et stort bakepapir som jeg la i bunnen av formen. Deretter helte jeg oppi granolamassen og «pakket» den inn i resten av bakepapiret. Så brukte jeg hendene oppå bakepapiret til å trykke massen jevn. Det er viktig at massen trykkes godt sammen i formen.
Sett i kjøleskapet i et par timer, gjerne over natten. Skjær i passe biter med en skarp kniv. Oppbevar granolabar i kjøleskapet.