Loading...
Kosthold og helse

Dette klarer jeg meg ikke uten i kjøkkenskapene

Søtning

Jeg har alltid stappfulle skap og skuffer på kjøkkenet. Litt for fulle kanskje! Men med en del basisvarer tilgjengelig er det lettere å gjøre gode valg på kjøkkenet slik at du kan lage mat og snacks som både er sunt og smaker godt.

Vi er alle forskjellige og det er kjøkkenskapene våre også. Du trenger selvfølgelig ikke alt, men jeg håper at du kan finne litt inspirasjon i mine skap. Kanskje er noen av mine favoritter også dine?

Her får du en liten titt på basisvarene jeg ikke kan klare meg uten. Disse matvarene finner du alltid i skapene mine.

Dette er et langt innlegg, men med kjøkkenskap som flommer over av godsaker måtte det bare bli slik!

 

Søtning

 

Kokosblomstsukker

Dette brune sukkeret med karamellaktig smak er en fin erstatning for vanlig sukker. Kokosblomstsukker bruker jeg i bakst og på grøt blant annet. Det smaker nydelig og påvirker blodsukkeret i mindre grad enn hvitt sukker.

 

Fibersirup clear/gold

Fibersirup er en søt og seig sirup som inneholder prebiotiske fibre – det vil si fiber som fungerer som mat for de gode bakteriene i tarmen din. Det er litt usikkerhet rundt hvor mye blodsukkeret påvirkes ved inntak av fibersirup, men det er definitivt mindre enn ved vanlig sukker.

Fibersirup clear er perfekt å bruke i barer og cookies der du ønsker en seig konsistens.

Fibersirup gold er litt karamellaktig i smaken og passer veldig bra som topping på grøt og pannekaker. Prøv den også i hjemmelaget granola, i denne har jeg brukt fibersirup gold.

 

Honning

Jeg sjekket kjøkkenskapet nå og fant 7 ulike typer honning der! Haha, bredt utvalg med andre ord. Honning virker prebiotisk i tarmen, den er altså mat for de gode bakteriene der. Det hvite sukkeret stimulerer de dårlige bakteriene fremfor de gode så å bytte ut sukker med honning er et bra valg. I tillegg virker honning antiinflammatorisk, det betyr at den demper betennelser i kroppen din. Honning med sin gode søte smak bruker jeg til søtning i bakst og barer og i golden milk blant annet. Barna spiser ofte en skje rett fra glasset. Vær obs på at du ikke bør spise store mengder honning, 1-2 teskjeer daglig er mer enn nok.

 

Honning

 

Sukrin og stevia

Jeg har også et utvalg av sukrinvariantene og stevia. Sukrin+ og sukrin gold er de jeg bruker mest. Den vanlige røde sukrin anbefaler jeg ikke, den har en kald og ubehagelig smak. Surkin+ er sukrin tilsatt stevia og den kalde smaken er da borte. Sukrinmelis gir kald smak. Bruk litt fibersirup clear sammen med sukrinmelis når du lager sjokoladekrem til kaken for å unngå den kalde smaken.

 

Sjekk gjerne ut Arnika for bestilling av ulike typer søtning og andre helseprodukter. Ved å bruke koden 223489 får du fast 10% rabatt på alt du handler fra Arnika (reklame). Selv bestiller jeg inn slik at jeg har et lite lager av det jeg vet at det går mye av. Jeg liker nemlig ikke å gå tom….

 

Havregryn

 

Havregryn

Havregryn er superkornet over alle korn. Det er rikt på fiberet betaglukan som er positivt for blodsukkeret, kolesterolet, immunforsvaret og fordøyelsen. Havregryn kan brukes til så mangt; grøt, overnight oats, i bakst, smoothie og så videre. Barna mine spiser havregryn eller havregrøt stort sett hver morgen. For en ekstra næringsrik grøt har jeg i kollagen og chiafrø. I tillegg rører jeg inn en eggeplomme eller to når grøten er ferdigkokt. Perfekt frokost toppet med frukt eller smør, kanel og kokosblomstsukker.

 

Nøtter, frø og kjerner

Nøtter, frø og kjerner inneholder mange stoffer som er bra for helsen vår. De bidrar blant annet med sunne fettsyrer, fiber og viktige vitaminer og mineraler. Blant annet finner vi magnesium, sink og selen som er viktige for energiomsetningen og immunforsvaret i flere nøtter og frø. De ulike nøttene, kjernene og frøene inneholder ulike næringsstoffer så det er en fordel å variere mellom forskjellige typer.

Bruk ulike typer av disse i granola, energikuler og nøttebarer. Bruk dem som topping på grøt, yoghurt, salat og smoothie.

Har du prøvd å lage ditt eget mandelsmør? Hvis ikke er det på tide at du gjør det! Prøv også mine fantastiske knekkebrød som er både gluten- og melkefrie, de er uten tvil de aller beste knekkebrødene. Jeg lover!

 

Økologisk mel

 

Økologisk mel

Spelt, rug, emmer og landhvete er mine favoritter til pannekaker, vafler og brød. Jeg velger økologiske varianter for å unngå rester av sprøytemidler.

 

Kollagen

Kollagen i pulverform bruker jeg i smoothie, grøt og kaffe. Pulveret er tilnærmet uten smak og løser seg lett opp i både varm og kald væske. Kollagen er et protein vi har mye av i kroppen og det er gunstig for både hud, negler og tarm. Kollagen inneholder mye av aminosyrene prolin, glysin og glutamat. Disse finner vi lite av i kjøttet vi vanligvis spiser. Dersom du ikke spiser kraft daglig er det lurt å inkludere kollagen i kostholdet ditt. Når kraft koker lenge trekkes nemlig kollagen ut av beina.

Det er flere kollagen av god kvalitet å få tak i, både fra fisk og storfe. Sjekk ut både iherb og norske nettbutikker som Naturlig Liv og Naturkilden. Pass på å holde deg under 350 kr inkludert frakt og før eventuelle rabatter er trukket fra om du handler fra utlandet.

 

Kokosolje olivenolje

 

Olivenolje og kokosolje

Kaldpressede oljer av god kvalitet er et must på alle kjøkken. Jeg bruker dem både til steking og ovnsbaking, marinader, som dressing over salater, i granola og i baking. I tillegg har disse oljene fantastiske egenskaper for hud og hår.

Olivenolje er en av våre aller beste fettkilder og den er proppfull av antioksidanter. Den er rik på antioksidanten vitamin E som beskytter kroppens celler mot nedbrytning. Oljen består først og fremst av umettet fett. Husk å kjøpe en variant som er kaldpresset extra virgin. Olivenolje er kjent for å beskytte mot hjerte-karsykdom.

Kokosolje består for det meste av mellomlange fettsyrer (MCT) som forbrennes og brukes raskt til energi. Kokosolje har også rykte på seg for å styrke immunforsvaret, dempe betennelser og å være medisin for tørr og sår hud. Velg også her en extra virgin variant.

 

Olivenolje og kokosolje som hårkur:

Selv digger jeg å bruke en kombinasjon av kokosolje og olivenolje som hårkur. Har du lyst på oppskriften? Ha to store ss kokosolje og 1 ss olivenolje i en bolle. Ha gjerne i noen dråper eteriske oljer om du har det. Bruk en håndmikser eller lignende (jeg bruker ballongvispen som følger med stavmikseren) og pisk det hele til du får en luftig masse. Fordel hårkuren i hår og hodebunn og bruk fingrene til å gre gjennom håret. La det virke i 20-30 minutter før du skyller og vasker håret som normalt.

 

Kokosolje hårkur

 

Tomatpure og hakkede tomater

Tenker du at ferske tomater er et bedre valg enn variantene på glass og boks? Da blir du overrasket! Det er nemlig slik at selv om tomaten er sunn når den er fersk så blir den enda sunnere når den er varmet opp slik som i variantene på boks og glass.

Det skyldes at oppvarming, slik som ved produksjon av disse, øker tilgjengeligheten av lykopen. Lykopen er fargestoffet i tomater og er en kraftig antioksidant. Tomatpure er en av våre beste kilder til lykopen. Lykopen er spesielt nyttig for menn, stoffet virker nemlig beskyttende mot prostatakreft! I tillegg kan det bidra til å redusere kolesterolet.

Det er enkelt å trylle frem raske og sunne retter med disse ingrediensene i skapet. En enkel gryte med kjøttdeig eller hjemmelaget tomatsuppe for eksempel. Bruker du en tomatsuppe fra pose som basis kan den enkelt gjøres næringsrik ved å tilsette en boks hakkede tomater, en løk, litt hvitløk og noen gulrøtter. Kjør det hele med stavmikser så er plutselig posesuppen både mer smakfull og bedre for kroppen.

 

Mørk sjokolade

 

Kakaopulver 

Antioksidantbombe av de sjeldne! Visste du at kakao regnes som et av verdens sunneste stoff? Det skyldes at kakao bidrar med antioksidanter, vitaminer, mineraler og sunt fett. Antioksidantene i kakao tas lett opp i kroppen så sikre deg gjerne din daglige dose med kakao. Her snakker vi ikke rett i koppen kakao altså… Bruk helst en variant av råkakao. Ha en skje i smoothie, lag dine egne energikuler eller bruk den i granola.

 

Mørk sjokolade

Velg en sjokolade med minst 70% kakaoinnhold for å sikre deg de gode effektene fra kakaoen. Hjemme hos oss kaller vi mørk sjokolade for grønnsakssjokolade. Gjett om eldstemann var misfornøyd da han kom hjem fra skolen med sjokoladen fremdeles i matboksen fordi han ikke fikk spise sjokolade på skolen, haha! Klassekameratene spiser både rislunsj og energibarer fulle av sukker så hans to sjokoladeruter med 80% kakao var et mye bedre valg… Et par ruter mørk sjokolade i matboksen er smart synes jeg. Undersøkelser har nemlig vist at mørk sjokolade er viktig for den kognitive fungeringen. Jeg klarer ikke å finne tilbake til forskningen jeg har lest på dette, men mørk sjokolade er positivt for hukommelse og konsentrasjon så ta en rute som dessert. Mørk sjokolade med litt mandelsmør eller peanøttsmør er superdigg!

 

Økologisk krydder

 

Krydder og urter

Krydder og urter, både ferske og tørkede, gir god smak og er fulle av viktige antioksidanter som kan ha positiv effekt på helsen. Dette gjelder selv om vi bruker små mengder. Tørket krydder og urter er et godt valg, men bruk helst økologiske varianter for å unngå sprøytestoffer. Bruk generøst med krydder. Jeg bruker mye nykvernet pepper, oregano, basilikum, koriander, chili, ingefær… Listen er lang! Kanel går det også veldig mye av, jeg velger ceylonkanel som ikke skader leveren om du bruker mye.

 

Quinoa, linser, bønner

 

Quinoa, spelt- eller bønnepasta, ris, bønner og linser

Jeg spiser lite pasta og ris, men er glad i quinoa og bønner og linser i ulike varianter. Denne linsesalaten med blomkål er supergod og anbefales virkelig. Barna spiser ofte pasta av spelt, linser, bønner eller brun ris – barn trenger litt mer karbohydrater enn oss voksne. Jeg spiser litt av og til – alt med måte er en fin leveregel synes jeg!

 

Hva må du ha i skapene dine?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *