Å lage mandelsmør selv er superenkelt og så godt! Alt du trenger er mandler og salt. Og en blender!
Mandler inneholder mange gode stoffer som er bra for helsen din. Som alle nøtter og frø er de næringsrike og har et høyt innhold av fett. Fettet er hovedsakelig enumettet og noe linolsyre.
Noen egenskaper ved mandler:
- Svært rike på vitamin E og B2, inneholder bra med B3 og folat
- Inneholder mineralene mangan, magnesium og kobber
- Inneholder antioksidanter som er viktige for å forebygge hjerte- og karsykdommer
- Har en gunstig effekt på fettstoffene i blodet
- Virker blodsukkerregulerende
- Bidrar til fin hud
Nøtter og frø inneholder et stoff som heter fytinsyre. Det er deres beskyttelse, omtrent slik som kaktusen har pigger. Fytinsyren beskytter mot blant annet insekter og mikroorganismer. For oss mennesker kan fytinsyre være problematisk for fordøyelsen samt at det hemmer opptaket av mineraler. Vi har ikke enzymer som kan bryte ned fytinsyren, men dersom vi bløtlegger nøtter og frø før vi bruker dem gjør vi enzymer i selve nøtten tilgjengelig. Disse enzymene bryter ned fytinsyren. For mange som har problemer med nøtter og frø vil bløtlegging være nok til at de kan tåle å spise noe av det.
Det som er viktig å være obs på dersom du velger å bløtlegge mandlene før bruk er at de er helt tørre før du bruker dem til mandelsmør. Her har jeg brukt vanlige ubehandlede nøtter. For de fleste tolereres litt nøtter greit uten bløtlegging, men dersom du spiser mye nøtter og frø kan du vurdere bløtlegging.
Mandelsmør kan brukes til så mye. Min favoritt er stangselleri med mandelsmør, men det er også fantastisk på eple. Litt mørk sjokolade med en klatt mandelsmør smaker himmelsk. Bruk det gjerne på yoghurt, kornblanding, på vafler og i smoothie. Mulighetene er uendelige! Minstefrøken i huset her var overlykkelig da hun kom hjem fra skolen til nylaget mandelsmør. Hun spiser det helst med skje og et stort smil om munnen!
Finn frem for å lage mandelsmør:
250 g mandler
Salt av god kvalitet. Selv bruker jeg himalayasalt
Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Spre mandlene utover et bakepapirkledt stekebrett og rist dem i ovnen i 12-15 minutter. Dette gir en nydelig ristet smak til mandelsmøret.
Ha dem over i en blender og kjør blenderen på lav hastighet. Så er det bare å vente på at magi skjer. Mandlene går fra å være smuler og malte mandler til å gradvis forvandles til smør. Dette tar alt fra 1 til 10 minutter avhengig av hvor sterk blenderen din er. Du må gjerne stoppe blenderen noen ganger for å dytte ned smuler fra kanten, bruk en slikkepott til dette. Øk gjerne hastigheten på blenderen etterhvert. Mot slutten tilsetter du noen klyper salt, prøv med et par klyper først og smak til. Om du ønsker at mandelsmøret ditt skal være litt crunchy stopper du blenderen mens det fremdeles er litt småbiter igjen. Ellers fortsetter du til du har nydelig fløyelsmykt mandelsmør.
La det avkjøle. Ha det over i tett beholder og oppbevar i kjøleskap.
Kos deg med mandelsmør. Det passer egentlig til alt 😉
Mariann Halvorsen
Herlig smsk på dette smøret! Og så lett å lage…! Jeg syns det var godt som dip for gulerøtter, selleri og agurk
Hege Cecilie
Så kjekt at du liker mandelsmøret 🙂 Det er en stor favoritt hos oss og lages igjen og igjen…
Energikuler med nøtter og et hint av appelsin - StabilMat
[…] av de positive egenskapene til mandler har jeg skrevet om i dette […]
Sukkerfrie grove vafler med havre og spelt - StabilMat
[…] og salt pålegg passer bra. Prøv for eksempel med spekeskinke, ruccola og pesto. Eller hva med mandelsmør og bringebær? I dag toppet jeg mine vafler med rømme, jordbær, bjørnebær og kakaonibs, […]
Myke frokostcookies med banan og tranebær - StabilMat
[…] Det får du kjøpt på de fleste matbutikker og helsekostbutikker. Du kan bytte ut tahini med mandelsmør eller peanøttsmør om du vil det, men smaken vil naturligvis bli noe […]
Dette klarer jeg meg ikke uten i kjøkkenskapene - StabilMat
[…] du prøvd å lage ditt eget mandelsmør? Hvis ikke er det på tide at du gjør det! Prøv også mine fantastiske knekkebrød som er både […]
Crunchy sukkerfri granola med mandelsmør - StabilMat
[…] en blender eller kjøkkenmaskin med kniver og vips så har du mandelsmør. Så enkelt er det! Sjekk her for oppskrift og fremgangsmåte på […]
Havregrøt med eple - høstlig frokostfavoritt - StabilMat
[…] havregrøt med epler med ekstra epler, nøtter eller hjemmelaget mandelsmør og masse kanel. Jeg liker også å ha over litt sukrinsirup. Supergodt og veldig enkelt! Ikke dropp […]
Chiapudding med eple og kanel - StabilMat
[…] Rør sammen chiapudding med eple på kvelden så er frokosten klar når du står opp. Ha den over i et glass med lokk eller en mattermos og ha med til lunsj på skole eller jobb. Topp med mandelsmør og mer eplebiter. Mandelsmør kan du kjøpe ferdig, men det er veldig enkelt å lage selv. Oppskrift på hjemmelaget mandelsmør finner du her. […]
Sveisen
Hei. Hvor lang holdbarehrt har mndelsmøret?
Hege Cecilie
Hei! Det holder i flere måneder om det står i kjøleskap 🙂
Hilsen Hege Cecilie