Skal du ha suppe eller salat til middag? Da må du lage brød med kryddersmør og ost – det er utrolig saftig og smakfullt!
Bruk det kryddersmøret du liker aller best. Vi har fryseren full av ramsløksmør etter vårens sanking, men du får kjøpt hvitløksmør og andre herlige kryddersmør på butikken. Du kan også lage hvitløksmør selv ved å blande romtemperert smør med hakket eller presset hvitløk.
Disse brødene egner seg fint til å fryse. Det er lettvint å ha disse i stedet for hvitløksbaguetter i fryseren. Disse slår de butikkjøpte ned i støvlene! Se tips under oppskriften for hvordan du kan få frosne brød med kryddersmør til å smake som nybakte igjen!
Barna digger også disse og smører gjerne et tykt lag ramsløksmør på når de skal spise, nam!
Koke/steketid | 16-20 minutter |
Porsjoner |
brød
|
- 600 g siktet spelt
- 100 g sammalt spelt
- 3 ss chiafrø
- 1 ts salt
- 1 pakke gjær, helst fersk
- 2 dl varmt vann
- 2 dl melk
- 1 ss honning
- 50-75 g kryddersmør Jeg har brukt ramsløksmør, men bruk gjerne hvitløksmør eller annet kryddersmør
- 2-3 never revet ost Gjerne en kombinasjon av hvitost og parmesan
- 1 egg til pensling
- chiafrø til topping
Ingredienser
Deig:
Fyll:
|
|
- Start med å lage deigen. Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Smuldre gjæren i. Bland kald melk med varmt vann og ha det sammen med honning i bakebollen.
- La maskinen gå på sakte fart i 5-10 minutter til du har en samlet og smidig deig. Dekk til bakebollen og la deigen heve 1 time, gjerne lenger også. Ta kryddersmøret ut av kjøleskapet slik at det er mykt når du skal bruke det.
- Ha deigen over på et melet bakebord og del den i to deler. Kjevle hver del til et rektangel. Skjær snitt i begge langsidene.
- Smør et tykt lag kryddersmør i midten av rektangelet og strø på ost. Det blir ekstra godt om du strør over litt grovt salt også.
- Brett "flippene" fra annehver side, litt på skrå nedover og inn mot midten. De nederste bretter du litt innunder brødet.
- Legg brødene på bakepapirkledd stekebrett og la dem heve tildekket i ca 1 time.
- Sett ovnen på 220 grader, over- og undervarme. Pensle brødene med sammenpisket egg og strø over chiafrø, eventuelt litt revet parmesan. Sett i varm ovn og stek i 16-20 minutter.
- La brødene avkjøle en liten stund på rist.
Brød med kryddersmør smaker alle best varme og nystekte. De egner seg fint til å fryse. Pakk brødene inn i plast når de har blitt helt kalde og putt i fryseren med en gang. La brødene tine i romtemperatur. Lunk dem litt i stekeovnen på 180 grader varmluft før du skal spise.