Laks med hvitvinsaus – så utrolig godt! Hvitvinsausen er helt fantastisk; litt syrlig, herlig kremet og passer perfekt til fisk av alle slag. I tillegg er den veldig enkel å lage. Prøv den til torsk eller kveite også. Laksen griller vi, men du kan selvfølgelig ovnsbake den om du foretrekker det.
Dette er super hverdagsmat, men passer også fint når du vil ha noe ekstra godt. Vi er nok over gjennomsnittet glade i fisk, vi hadde til og med fisk som bryllupsmiddag. Noen rynket litt på nesen over det, men da vi ble presentert for de ulike middagsalternativene var vi ikke i tvil -vi ville ha kveite. Magisk godt!
Ingredienser til laks med hvitvinsaus:
500-600 g laks
sitron i skiver
salt, pepper, sitronpepper
Grønnsaker:
Her er hva jeg brukte, men ta det du har av grønnsaker.
3 poteter
1 søtpotet, jeg brukte både litt oransje og lilla søtpotet
4 gulrøtter
1 sellerirot
olivenolje
krydder
Hvitvinsaus:
2 ss smør
1 stort eller 2 små fedd hvitløk
1 vårløk
1 dl hvitvin
1 dl kremfløte
1 ss sitronsaft
en liten neve hakket frisk persille
salt, pepper
Slik gjør du:
Start med grønnsakene. Sett ovnen på 220 grader varmluft. Skjær poteter og søtpoteter i båter og de andre grønnsakene i staver. Hell over litt god olivenolje og valgfritt krydder og sett i varm ovn. La grønnsakene steke i 20-30 minutter, til de er møre. Alternativt kan du pakke dem i folie og steke på grillen.
Imens gjør du klar laks og hvitvinsaus.
Start med hvitvinsausen. Hakk hvitløk og vårløk. Smelt smøret i en kjele og stek løken i noen minutter. Tilsett hvitvin og la det småkoke i ca 5 minutter. Tilsett fløte og kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke i ca 15 minutter. Mens sausen koker griller du laksen. I hvitvinsausen tilsetter du sitronsaft, en klype salt, litt pepper og hakket persille like før servering.
Pakk laksestykker i aluminiumsfolie og ha på krydder. Legg et par tynne sitronskiver over hvert laksestykke. Legg på varm grill og stek i 5-15 minutter, avhengig av størrelse.
Server med et glass kald hvitvin til!